top of page

Budgetcoaching

Opruimcoaching

Voor grip op de huishoudknip

Zoeken
  • cbiersteker

Pubers & hun slaapkamer.....


Regelmatig verzuchten moeders, die ik mag helpen om het huis op te ruimen en structuur aan te brengen in het huishouden: “Zou je misschien ook een sessie met onze zoon/dochter willen doen?


In het kader van: “Dat is de laatste kamer van het huis die nog aangepakt moet worden…..” plan ik dan een sessie met het betreffende kind (puber). Tot nu toe zagen die pubers zo’n verschil in huis ontstaan, door het traject wat ik met moeder had, dat ze wel te porren waren voor een opgeruimde & schone kamer😉 Nu kan één zo’n sessie overzicht geven, motivatie bieden en een voorbeeld geven van hoe ze te werk kunnen gaan.


Maar zijn we er dan???

Blijft die slaapkamer dan opgeruimd en schoon??

Was het maar waar….

Voor een blijvende verandering is meer tijd nodig en hulp van de ouders.


Pubers zijn hard bezig om een eigen identiteit te vormen, zelfstandig te worden en zich in sneltreinvaart te ontwikkelen. Ook gieren de hormonen door het lijf en zijn vrienden + social media van levensbelang. Dan moeten ze ook nog huiswerk maken, hun kamer opruimen, op tijd thuis zijn en zo nu en dan helpen met koken etc. Héél vermoeiend, volgens de gemiddelde puber;) Dit zorgt regelmatig voor botsingen, omdat jij als ouder bepaalde verwachtingen hebt en op je strepen gaat staan. Hoe zorg je ervoor dat je het leuk houdt met een puber in huis?


Eerst even wat puber-info:

Het puberbrein is nog niet helemaal goed ontwikkeld. Er zijn drie belangrijke hersenstructuren betrokken bij pubergedrag. Omdat deze hersengebieden in de puberteit nog niet optimaal communiceren met elkaar, vertonen pubers vaak extreem en tegenstrijdig gedrag. Zo voelen ze minder remmingen en zoeken ze vaak risico’s op. Ook kunnen ze hun emoties minder goed onder controle houden, zijn ze snel afgeleid en hebben ze moeite met plannen en liggen ze nogal eens in de clinch met hun dag-/nachtritme.


Wat is helpend?

*Ga samen in gesprek. Vraag je kind hoe het de hoeveelheid spullen in de slaapkamer ervaart en wat voor hem/haar belangrijk is qua opruimen en hygiëne. Vertel daarna hoe jij er tegenaan kijkt en wat jij belangrijk vindt. Benoem bijv. dat een opgeruimde kamer overzicht en rust geeft, dat spullen veel makkelijker te vinden zijn etc. Vraag of je kind een idee/plan heeft hoe het de slaapkamer opgeruimd/schoon kan krijgen/houden? Accepteer dat dit soms een andere vorm heeft dan jij graag zou willen. Kom samen tot een goed plan.


*Maak met je puber duidelijke afspraken. Bijv.: bord in de vaatwasser, schoenen op de gang, lege pakken melk in de vuilnisbak.


*Geef ze de vrijheid om zelf te kiezen wanneer ze hun kamer opruimen. Geef ze even de tijd en evalueer er later op: Wat ging goed, wat kan beter, heb je nog hulp nodig?


*Realiseer je dat dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn voor een puber soms onbegrijpelijk zijn. Jij denkt bijv.: ‘Je weet toch hoe je die stofzuiger moet legen?? Dat heb je mij al 100 keer zien doen’, maar puberlief heeft ècht geen idee! Hetzelfde met ramen zemen etc.


*Blijf voordoen en uitleggen, net zolang totdat ze het onder de knie hebben.


*Leg uit dat ze ook in etappes hun kamer kunnen schoonmaken/opruimen.

Kortere tijd van focus en concentratie werkt vaak veel beter. Bijv. eerst de vuile was verzamelen en de kledingkast organizen, de volgende dag de kamer opruimen en schoonmaken.


*Help ze door een overzicht te maken van WAT ze schoon moeten maken en laat hierin een logische volgorde zien.


*Accepteer dat jouw puber andere eisen stelt aan zijn/haar kamer dan jij.

Je kan soms op je kop gaan staan, maar er veranderd niets. Trek dan die deur maar dicht en laat het gaan. Zij moeten er slapen, jij gelukkig niet😉


*Sluit evt. een compromis.

Bijv.: Als jij je was IN de wasmand gooit, heb je daarna schone was in je kast.

Zo niet? Dan ligt alle vuile was op je vloer en heb je geen schone kleding meer in je kast…


*Zet als je tafel dekt géén bord/glas voor je puber neer. Zeg dat er géén servies meer is en vraag ze eerst al het serviesgoed van hun kamer naar beneden te brengen en IN de vaatwasser te zetten. Zorg daarna voor een schoon bord voor puberlief;)


*Leg niet op iedere slak zout, maar houdt het luchtig!

Echt waar, ze worden vanzelf volwassen;)


*Maar het belangrijkste: Beloon hun inzet met een compliment en een knuffel. Laat merken dat je trots op ze bent! En investeer in tijd en aandacht voor jullie 2.


Geef het de tijd, het komt goed!

Heb je toch hulp nodig?

Doe mij een berichtje, dan denk ik graag met je mee!06-50258038

caroline.s.coaching@gmail.com

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


 Caroline's.....

Homepagina

  • Black Instagram Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Een schoon en gezellig huis

   &

bottom of page